Skip links

Romanien hevostaidot

Vuonna 2020 Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi romanien hevostaidot elävän perinnön kansalliseen luetteloon Romaniasiain neuvottelukunnan ja Suomen Romaniyhdistyksen aloitteesta: https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Romanien_hevostaidot

Nimeämistä edelsi vapaaehtoisten suorittama tiedonkeruu, jota alueelliset romaniasian neuvottelukuntien suunnittelijat tukivat. Aineisto sisälsi lähinnä haastatteluja ja valokuvia, mutta tosiasiassa kyseessä oli vain oman toimen ohella tehty pieni pintaraapaisu ilmiöön, johon tulisi paneutua paljon enemmän. Elävän perinnön kansallisessa luettelossa todetaankin, että ”romanihevosperheiden ja sukujen tarinoita tulee kerätä ja kotiarkistojen aarteita dokumentoida ja aineistoista tulee toimittaa hevoskirjallisuutta yhteistyössä hevoskulttuurin historiaa tallentavien tahojen kanssa”.

Näistä lähtökohdista Suomen Romaniyhdistys toteutti vuonna 2022 Museoviraston tuella hankkeen, jossa kerättiin, tallennettiin ja välitettiin katoamassa olevaa tietoa Suomen romanien hevostaitoperinteestä. Hankkeessa otettiin yhteyttä romanisukuihin, joilla on hevostaitojen ylisukupolvista tietoa ja osaamista, ja tallennettiin heidän tietoaan hevostaidoista.  Yhteistyökumppanina toimi Suomen Reserviratsastajat ry ja alueelliset romaniasiain neuvottelukunnat.

Hevostarinat

Monet vanhat romanit kertovat hevosistaan vielä vuosikymmenten jälkeenkin kyyneleet silmissä.

Lue lisää
Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme käyttökokemusta ja tarjotaksemme sinulle kiinnostavaa sisältöä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön.