Vanhustyö: Baȟtalo phuuriba
Suomen Romaniyhdistys on Suomen ainoa romanivanhustyötä tekevä järjestö. STEA-avustuksella vuosina 2008-2024 tehdyn työn tarkoituksena oli ikääntyneiden romanien yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisy liikkuvan toimiston, etsivän vanhustyön ja neuvonnan avulla.
Asuminen hoivakodissa ja tuetussa palveluasumisessa
Suomen Romaniyhdistyksen työntekijät vahvistivat kulttuurisensitiivisiä palveluita pääkaupunkiseudun hoitokodeissa ja palvelukeskuksissa käynnein, puhelimitse ja verkossa. Työhön kuuluivat mm. palvelutarveselvitykset, palveluohjaus ja kulttuuritulkkaus. Virkistystoimintaa järjestettiin yhdessä yhteistyökumppanien ja vapaaehtoisten kanssa
Asuminen kotona
Kotiinvietävän työn tavoitteena oli varmistaa, että romanivanhusten kotona asuminen onnistuu. Palvelukatveeseen jääneet romanivanhukset tavoitettiin etsivän vanhustyön keinoin. Kotikäynneillä pääkaupunkiseudulla asuvien vanhusten luona tehtiin palvelutarveselvityksiä ja annettiin palveluohjausta.
Omaisten tuki
Työntekijät neuvoivat ja ohjasivat omaisia hakemaan romanivanhukselle kuuluvia tukia ja palveluja, sekä hoitotarvikkeita, apuvälineitä ja asunnon muutostöitä. Lisäksi omaisia kannustettiin hakeutumaan omaishoitajiksi, jotta he saisivat myös itselleen riittävän taloudellisen tuen, palvelut, henkisen tuen ja vapaa-aikaa omaisen hoitamisesta. Työntekijät auttoivat omaisia yhteyksissä kotikunnan tarpeenmukaisiin palveluihin. Kunta tekee 75-vuotiaille kotona asuville vanhuksille palvelutarvekartoituksen, mutta sen voi saada jo aiemmin, jos tarve on ilmeinen.
Omaishoidon opas: http://suomenromaniyhdistys.fi/wp-content/uploads/2016/12/sry_omaishoidonopas.pdf
Ammattilaisten kouluttaminen
Suomen Romaniyhdistys tarjosi koulutuksia, työpajoja ja aineistoja romanivanhusten asioista päättäville viranomaisille, vanhuspalveluiden tarjoajille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, sekä sosionomi- ja geronomian opiskelijoille.
Yhteistyö
Suomen Romaniyhdistyksen vanhustyö toimi valtakunnallisesti kiinteässä yhteistyössä kuntien asuntotoimen, aikuissosiaalityön, vanhuspalveluiden, vammaispalveluiden, päihdetyön, omaishoidon ja lastensuojelun kanssa, sekä Kelan kanssa. Yhteistyökumppaneita olivat mm. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry, Omaishoitajaliitto ry, Muistiliitto ry, Helsingin kaupungin hammashoito, Tukikohta ry, FinFami ry, Mieli ry, seurakuntien diakoniatyö, sekä Monikulttuurisen vanhustyön yhteenliittymä MOVA, joka toi yhteen useita yhteistytahoja kuten Jade yhteisö ry, Suomen monikulttuurinen muistikeskus ry, Eläkeläiset ry, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry ja Monikko ry.