Skip links

Suomen Romaniyhdistys on perustamisestaan lähtien 1967 puhunut voimakkaasti romanikielen puolesta.

Romanikieli- ja kulttuuri

Suomen Romaniyhdistys on perustamisestaan lähtien vuonna 1967 puhunut voimakkaasti romanikielen puolesta. 1970-, 1980- ja 1990-luvuilla yhdistys vaikutti omalla kulttuuritoiminnallaan ja Romaniasian neuvottelukunnan jäsenenä sekä Romaniväestön koulutusyksikön perustamiseen ja romanikielen opetuksen saamiseen kouluihin, että Romano mirits -radio-ohjelman syntymiseen.

2000-luvulla yhdistyksen toiminta on ollut volyymiltaan vaihtelevaa riippuen kulloinkin käytettävissä olevista voimavaroista, mutta romanikielen edistämistä yhdistys on jatkanut päämäärätietoisesti. Se on tehnyt julkisia aloitteita romanikielen elvytyksen puolesta kotimaassa ja EU-tasolla, ja osallistunut kielipoliittiseen keskusteluun asiantuntijana kieleen liittyvin esitelmin, lausunnoin ja haastatteluin. Se on myös julkaissut tiedotus- ja jäsenlehti Ziricliä sekä pienimuotoisia romanikielistä materiaalia.

Vuosina 2011-13 Suomen Romaniyhdistys ja dosentti Kimmo Granqvist tekivät yhteistyötä Grazin yliopiston johtamassa QualiRom-hankkeessa, joka oli kansainvälinen EU-rahoitteinen romanikielen opetusmateriaalihanke. Yhdistys julkaisi vuonna 2011 painettuna Kimmo Granqvistin Suomen romanikielen kielioppiteoksen ja vuonna 2013 Juho Peltosalmen ja Yrjö Temon 1980-luvulla laatiman suomi-romanisanakirjan ja Johanneksen evankeliumin, jonka Kimmo Granqvist toimitti. Yhteistyö käynnistyi uudelleen vuonna 2023 osana Suomen romanikielen elvytysohjelmaa 2023-2030. 

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme käyttökokemusta ja tarjotaksemme sinulle kiinnostavaa sisältöä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön.