Skip links

Mitä on äänestäminen?

Demokraattisessa yhteiskunnassa päätöksentekijät valitaan äänestämällä. Äänestäminen on jokaisen täysi-ikäisen kansalaisen perusoikeus. Suomessa yleisiä vaaleja ovat eduskuntavaalit, kuntavaalit, aluevaalit, presidentinvaali ja Euroopan parlamentin vaalit. On kuitenkin paljon muitakin vaaleja, joissa voi äänestää. Esimerkiksi koulussa järjestetään oppilaskuntavaalit, kirkossa seurakuntavaalit ja osuuskaupassa edustajistovaalit.

Minä äänestäjänä

Kirjoittanut: Emma Hedman

Äänestäminen on minulle hyvin tärkeää. Haluan olla mukana vaikuttamassa siihen, ketkä tulevat päättämään oman maani asioista. Pidän yhteisisin asioihin vaikuttamista tärkeänä ja yksi tapa millä vaikutan, on juuri äänestäminen. Äänestäminen tuo minulle turvallisuuden tunnetta, sillä voin itse äänestämällä suurentaa voittomahdollisuuden sellaiselle ehdokkaalle, jota minä kannatan ja joka ajaa minulle tärkeitä asioita.
Olen käynyt äänestämässä siitä asti, kun täytin 18 vuotta. Mielestäni äänestämisen pitäisi olla jokaiselle yhtä tärkeää kuin minulle, sillä millä muullakaan saisimme äänemme kuuluviin. Annan ääneni sellaiselle henkilölle, jonka arvot käyvät yhteen omien arvojeni kanssa.

Arvioin etukäteen vaaleissa ehdokkaana olevia henkilöitä, sillä mielestäni Suomen päättäjiksi tulisi valita henkilöitä, joilla on korkea moraali. Minua miellyttävät sellaiset päättäjät, joilla on ronskisti päättäväisyyttä, joustavuutta sekä kärsivällisyyttä. Äkkipikaisuus sen sijaan on piirre, jota tulisi hioa lievemmäksi, jos sellaista päättäjällä on. Päättäjät käsittelevät niin isoja Suomen kansalaisia ja maan hyvinvointia koskevia asioita, että äkkipikaiset ratkaisut voivat olla kohtalokkaita. Päättäjän tulisi kuitenkin pystyä tekemään rohkeitakin ratkaisuja. Rohkea, kärsivällinen, luotettava ja joustava päättäjä, joka tekee ratkaisuja sekä työtä oman maansa hyväksi, saa minun ääneni.
On tärkeää, että päättäjät kuuntelevat kansaa eli äänestäjiään. Ajattelen myös, että äänestäminen luo kansalaisten keskuuteen yhteenkuuluvuutta ja hyvinvointia, ja tukee jokaisen kansalaisoikeutta.


Blogi on osa Suomen Romaniyhdistyksen yhteiskunnallisen vaikuttamisen blogisarjaa, joka on saanut avustusta Kansan sivistysrahastolta.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme käyttökokemusta ja tarjotaksemme sinulle kiinnostavaa sisältöä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön.