Skip links

Mitä on järjestötoiminta?

Järjestötoiminta on osallistavaa demokratiaa. Se tarkoittaa sitä, että kansalaiset kokoontuvat yhteen ja muodostavat yhdistyksiä edistääkseen jotakin tärkeänä pitämäänsä asiaa. Suomea on usein kuvattu yhdistysten luvatuksi maaksi, sillä Suomessa on väkilukuun suhteutettuna paljon yhdistyksiä. Toimintamuoto sopii hyvin suomalaiseen valtio-orientoituneeseen ja lainkuuliaiseen toimintaperinteeseen.

Järjestöt toimivat kansalaisyhteiskunnan ja poliittisen järjestelmän välimaastossa. Järjestäytymällä yhdistykseksi jäsenet sitoutuvat noudattamaan yhteiskunnan ja poliittisen areenan pelisääntöjä ja toimintakulttuuria. Järjestön tehtävänä on yleensä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen sekä poliittisiin päätöksentekijöihin, jotta sen jäsenille tärkeään yhteiskunnalliseen kysymykseen löydettäisiin paras mahdollinen ratkaisu. Järjestöt haastavat poliittisen järjestelmän vaatimuksillaan ja uudistavat sitä innovaatioillaan. Parhaimmillaan yhdistykset saavat aikaan yhteiskunnallisia muutoksia.

Järjestötoiminnan kautta aktivistiksi

Kirjoittanut: Carmen Valerius

Kiinnostukseni järjestötoimintaan sai alkunsa vuonna 2018. Aloitin silloin työkokeilussa Suomen Romaniyhdistyksessä ja kokemuksen myötä haluni vaikuttaa yhteiskunnallisiin aiheisiin kasvoi.

Yhdistyksen Au mensa – nuorisotyön projektissa sain lukuisia mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistani. Ensimmäisiä työtehtäviäni oli kertoa romaanikulttuurista eri oppilaitoksissa ja myöhemmin pääsin kouluttamaan tulevia poliiseja Poliisiammattikorkeakouluun.

Vuosien varrella olen saanut olla mukana järjestämässä tapahtumia, tiedottamassa romanikulttuurista ja hankkimassa tietoa ja koulutuksia minua kiinnostavista aiheista. Olen päässyt tapaamaan vaikutusvaltaisia ihmisiä ja osallistumaan eurooppalaisiin nuorten koulutusohjelmiin.

Minulle työssäni on ollut antoisaa saada nuoret mukaan erilaisiin koulutuksiin ja tapahtumien järjestämiseen. Yhdistyksellä on ollut useita harjoittelijoita, joita olen saanut kannustaa etsimään oikeita ura- ja koulutuspolkuja. Toivoisin, että saisimme työllämme enemmän nuoria mukaan järjestötoimintaan.

Järjestötoiminnan kautta vaikuttaminen on ollut minulle helpoin tapa saada oma ääneni ja ajatukseni kuuluviin. Suomen Romaniyhdistys on tukenut lisäkouluttautumistani ja mahdollistanut minulle pääsyn tilaisuuksiin, joissa minua kuunnellaan. Järjestötoiminta antaa yhteiskunnallisia vaikuttamismahdollisuuksia myös niille, joiden ääni tulee muutoin heikosti kuulluksi.

Blogi on osa Suomen Romaniyhdistyksen yhteiskunnallisen vaikuttamisen blogisarjaa, joka on saanut avustusta Kansan sivistysrahastolta.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme käyttökokemusta ja tarjotaksemme sinulle kiinnostavaa sisältöä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön.