Skip links

Mitä on vapaaehtoistoiminta?

Vapaaehtoistoiminta on yksi poliittisen vaikuttamisen keinoista. Sitä tehdään palkatta omasta vapaasta tahdosta hyödyttämään toista ihmistä tai yhteisöä. Vapaaehtoistoiminta on hyödyllistä myös vapaaehtoiselle itselleen, sillä hän saa tehdä työtä, jolla on merkitystä. Lisäksi saa hyvän mielen ja uusia tuttavuuksia. Vapaaehtoistoiminta on keino vaikuttaa ja osallistua, lisätä yhteenkuuluvuutta ja hyvinvointia sekä tukea kansalaisvaikuttamista ja demokratiaa.

Vapaaehtoistyöstä sydämen asia

Kirjoittanut: Janita Roth

Aloin toimia erilaisissa vapaaehtoisrooleissa jo nuorena. Olen ollut vapaaehtoistyöntekijänä monissa paikoissa kuten lastenleireillä, nuortenilloissa sekä seurakunnan toiminnassa. Toimenkuvani on ollut vaihteleva ja olen toiminut niin keittäjänä kuin ohjaajana lasten leireillä. Vapaaehtoistyöntekijä saa erinomaisen mahdollisuuden kokeilla erilaisia työtehtäviä, ja se voi auttaa tulevaisuudessa oman työpaikan tai itseään kiinnostavan opiskelupolun löytämisessä.

Vuonna 2018 lähdin mukaan Toivonlähde – Izvor Na Nadezhdata -yhdistyksen toimintaan vapaaehtoisena. Yhdistys toimii Bulgarian romaneiden keskuudessa Sredets-nimisessä kylässä. Romaneiden elinolot Sredetsissä eivät ole hyvät. Kaikilla ei ole taattua elantoa, ruokaa ei ole riittävästi ja asuinolosuhteet ovat puutteelliset.

Lähtiessäni mukaan vapaaehtoisena Toivonlähteen toimintaan sain vastuulleni monenlaisia tehtäviä, kuten vaatteiden ja muiden lahjotuksien kerääminen ja järjesteleminen, tiedottaminen Bulgariassa tapahtuvasta työstä sekä hyväntekeväisyyskonsertin organisointi. Minut päästettiiin heti käsiksi vapaaehtoistyön tekemiseen saavuttuani Bulgariaan. Olin osa suomalaista kuuden hengen aktiivista nuorisoryhmää, joka matkusti auttamaan ja avustamaan paikan päällä tapahtuvissa toiminnoissa. Pääsimme purkamaan avustusrekkoja, järjestelemään ja jakamaan avustuskasseja, vahvistamaan eri seurakuntien kanssa tehtävää yhteistyötä ja tapaamaan useissa eri Bulgarian kaupungeissa eläviä romaneita. Sen jälkeen olen vieraillut Bulgariassa useita kertoja ja voin kertoa, että sellaista mahdollisuutta ei varmasti olisi minulle avautunut, ellen olisi aloittanut vapaaehtoisena Toivonlähteen toiminnassa.

Blogi on osa Suomen Romaniyhdistyksen yhteiskunnallisen vaikuttamisen blogisarjaa, joka on saanut avustusta Kansan sivistysrahastolta.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme käyttökokemusta ja tarjotaksemme sinulle kiinnostavaa sisältöä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön.