Skip links

Mitä on somevaikuttaminen?

Somevaikuttaminen on seuraajakunnan mielipiteisiin, asenteisiin ja kulutuspäätöksiin vaikuttamista sosiaalisessa mediassa. Somevaikuttamista tekevät bloggaajat, vloggaajat, tubettajat, instaajat ja monet muut, ja usein he toimivat monikanavaisesti eli tekevät tätä kaikkea yhtä aikaa. Somevaikuttajan viesti leviää tykkäys, kommentti ja jatkolähetys kerrallaan. Näkyvyys alkaa kumuloitua nopeasti sitä mukaa kun viesti saa reaktioita, sillä pian ujoimmatkin uskaltavat alkaa tykkäilemään, kun riittävän moni on tykännyt jo valmiiksi.

Somevaikuttaminen edellyttää vastuullisuutta
Kirjoittanut: Natasha Roth

Olen käyttänyt sosiaalista mediaa niin kauan kuin jaksan muistaa. Ostin ensimmäisen älypuhelimeni kahdeksantoistavuotiaana, jolloin sosiaalisen median puhelinsovellukset alkoivat yleistymään, mutta jo ennen sitä olin nettimaailmassa aktiivinen tietokoneen kautta. Sovellukset ovat kehittyneet hurjaa vauhtia, ja tänä päivänä löytyy alustoja melkein jokaiseen tarpeeseen. Yleisimmät käytössä olevat Instagram, Facebook ja Snapchat antavat käyttäjälleen tilan kommunikoida ystävien kanssa ja jakaa kuvia sekä videoita. YouTube sekä TikTok puolestaan ovat hyviä videoiden tekemiseen ja jakamiseen. Keskustelupalstoja löytyy monia ja eri kielillä, ja niissä voi keskustella anonyymisti ajankohtaisista asioista tai tuoda esille omia ajatuksiaan milloin mistäkin aiheesta. Käytännössä koko maailma on vain muutaman klikkauksen päässä.

Koska sosiaalisen median alustat ovat tänä päivänä niin laajoja, voi olla hankalaa keksiä uutta ja erilaista sisältöä, joka vetäisi seuraajia puoleensa. Uusia trendejä nousee tasaisin väliajoin ja niiden mukana on helppo mennä. Itse koen, että TikTok on todella hyvä paikka saada eri ihmisten ja ihmisryhmien ääni kuuluviin, ja jakaa tietoa eri aiheista. Olen tutustunut TikTokissa esimerkiksi henkilöihin, jotka kuuluvat Amerikan alkuperäiskansoihin, kertovat tietoa omasta kulttuuristaan ja taustastaan, ja vastailevat seuraajien kysymyksiin. Tämä on mielestäni hyvä tapa levittää tietoa, koska se perustuu henkilökohtaisiin kokemuksiin.

Toki esillä olemisessa ja aktiivisessa somettamisessa on myös huonoja puolia. Netissä on helppo piiloutua anonyymin käyttäjätunnuksen taakse ja lähteä pilkkaamaan tai kiusaamaan toisia. Tämä on vähintäänkin satuttavaa, ja siksi kannattaa opetella suodattamaan ilkeät kommentit, eikä ainakaan lähteä vastaamaan niihin, sillä usein viha lisää vihaa. Rakentavat kommentit ja palaute on asia erikseen. On myös hyvä tiedostaa, milloin kannattaisi pitää tauko sosiaalisesta mediasta, ainakin silloin, jos kommenttikenttä täyttyy negatiivisista huomautuksista. Myös omaa nettikäyttäytymistä on hyvä tarkastella aika ajoin ja kysyä itseltään, kannattaako kommentoida, jos se ei ole rakentavaa. Aktiivisella ja pinnalle päässeellä somettajalla on suuri vastuu, sillä monet, erityisesti nuoret, ottavat vaikutteita katsomistaan videoista. On hyvä ymmärtää oma vastuu somekäyttäytymisessä ja pyrkiä toimimaan esimerkillisesti sisältöä luodessa.

Myös romanit ovat aktivoituneet sosiaalisen median parissa. On ollut kiva nähdä, miten osa näistä kasvoista on päässyt, ei vain romanikäyttäjien suosioon, vaan he ovat keränneet myös valtaväestöön kuuluvia seuraajia. Uskon tämän omalta osaltaan pienentävän romanien ja valtaväestön välistä kuilua. Oman kokemukseni mukaan romanit ovat myös kohdanneet kantaväestön netissä hienosti levittäen omalta osaltaan tietoisuutta esimerkiksi romaniperinteistä. Myös rasistisiin ja ennakkoluuloisiin kommentteihin on vastattu suurelta osin esimerkillisesti ja hienokäytöksisesti, vaikka kommentit ovatkin niin kuultuja ja väsyttäviä.

Sosiaalinen media kehittyy nopeasti ja uskon, että tulemme saamaan sellaisia uusia sovelluksia ja mahdollisuuksia luoda sisältöä, joita emme vielä osaa kuvitellakaan. Muistan katsoneeni nuorempana videoita YouTubesta ajatellen, että kylläpä se onkin monimutkaista luoda sisältöä, kun pitää olla kaikki kamerat, mikit, valot ja muut. Enpä olisi silloin arvannut, että vain muutamien vuosien päästä kuka tahansa voi luoda älypuhelimellaan korkeatasoista sisältöä ilman sen kummempia apuvälineitä.

Blogi on osa Suomen Romaniyhdistyksen yhteiskunnallisen vaikuttamisen blogisarjaa, joka on saanut avustusta Kansan sivistysrahastolta.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme käyttökokemusta ja tarjotaksemme sinulle kiinnostavaa sisältöä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön.