Skip links

Eurooppalainen romanipolitiikka

Mikä on EU?

Euroopan unioni eli EU on eurooppalaisten maiden liitto, johon kuuluu 27 maata. EU perustettiin 9. toukokuuta 1950 annetun Schumanin julistuksen pohjalta. Tavoitteena oli turvata pitkäaikainen rauha sodanjälkeisessä Euroopassa.

EU:n jäsenmaat jakavat keskenään yhteiset arvot. Niiden mukaan jokaisella ihmisellä on loukkaamaton ihmisarvo. Kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia, ja kaikkia kieliä ja kulttuureja kunnioitetaan, eikä ketään syrjitä. Yhteiset arvot tarkoittavat myös sitä, että jäsenmaat sopivat asioista yhdessä. Jokaisella EU-kansalaisella on äänioikeus, ja ha saavat liikkua, asua, opiskella ja tehdä töitä missä tahansa EU-maassa.

EU:a hallitaan demokraattisesti. Demokratia tarkoittaa sitä, että valta kuuluu kansalle eli meille kaikille. Jäsenmaiden kansalaiset valitsevat vaaleissa edustajat Euroopan parlamenttiin hoitamaan EU:n yhteisiä asioita. Vaalit järjestetään joka viides vuosi. Edustajia kutsutaan ”mepeiksi” (Member of European Parliament, MEP). Jokaisella jäsenmaalla on vähintään kuusi meppiä. Suomalaisten meppien määrä on vaihdellut 13-16 välillä. 

Parlamentin ohella toinen tärkeä hallintoelin on EU:n neuvosto. EU:n neuvostossa kaikkien jäsenmaiden ministerit päättävät asioista yhdessä. Euroopan komissiossa työntekijät valmistelevat ja ehdottavat EU:lle lakeja, ja Euroopan parlamentti ja EU:n neuvosto päättävät, otetaanko lait käyttöön. Muita tärkeitä hallintoelimiä ovat EU:n tuomioistuin, joka valvoo, että yhdessä sovittuja lakeja noudatetaan kaikissa EU-maissa, ja Euroopan tilintarkastustuomioistuin, joka valvoo, että EU:n rahoja käytetään oikein.

Euroopan romaniväestö

Romanit ovat Euroopan suurin etninen vähemmistö. Romanit on yläkäsite, joka pitää sisällään monia eri ryhmiä, kuten esimerkiksi Kaale, Roma, Sinti, Ashkali. Koko Euroopan alueella romaneja arvioidaan olevan noin 10-12 miljoonaa ja ainakin 6 miljoonaa romania on EU-maiden kansalaisia. EU-maissa asuu edelleen paperittomia romaneja. Heitä ole merkitty väestörekisteriin, eikä heillä ole henkilöpapereita.  

Suurin osa romaneista asuu Itä-Euroopan maissa, Romaniassa, Bulgariassa ja Unkarissa, mutta myös Espanjassa ja Slovakiassa. Nämä maat on merkitty alla olevaan karttaan karttaan sinisellä värillä.

Pohjoismaiden ja Baltian maiden romaniväestöt sen sijaan ovat hyvin pieniä, vain muutamia tuhansia henkilöitä. Nämä maat on merkitty karttaan keltaisella. 

Romaneja asuu myös EU:n ulkopuolisissa maissa, kuten Albania, Serbia ja Pohjois-Makedonia. 

Romanit kohtaavat edelleen ennakkoluuloja ja syrjintää, vaikka kaikissa EU-jäsenmaissa sovelletaan syrjintäkieltoa. Siksi EU on tehnyt suunnitelman romanien elinolojen kohentamiseksi ja romanien kohtaaman syrjinnän lopettamiseksi.  Suunnitelman nimi on EU:n strateginen puiteohjelma romanien yhdenvertaisuudesta, osallisuudesta ja osallistumisesta. Ohjelman pituus on 10 vuotta (2020-2030).  Strateginen puiteohjelma velvoittaa kaikkia EU-jäsenmaita parantamaan osaltaan romaniväestönsä oloja. Siksi myös Suomessa on laadittu romanipoliittinen ohjelma (ROMPO). EU edellyttää, että ohjelmalle pitää olla rahoitus ja sen toteutumista pitää valvoa.

Euroopan kartta, jossa on kuvattu eri väreillä kunkin maan romaniväestön määrä.
Kalaydjieva, Luba & Gresham, David & Calafell, Francesc. (2001). Genetic studies of the Roma (Gypsies): A review. BMC Medical Genetics. 2. 10.1186/1471-2350-2-5.--
Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme käyttökokemusta ja tarjotaksemme sinulle kiinnostavaa sisältöä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön.