Skip links

Nuoret perehtyivät romanien toisen maailmansodan aikaiseen kansanmurhaan luovien menetelmien avulla.

Syyskuussa 2022 Suomen Romaniyhdistys järjesti nuorten pilottileirin, jolla käsiteltiin ensimmäistä kertaa romanien toisen maailmansodan aikaista kansanmurhaa tiedollisin ja luovin menetelmin. Leirille osallistui 19 nuorta, jotka olivat 17-27-vuotiaita.

Aamupäivisin nuoret tutustuivat koulutettujen ohjaajien avulla tiedolliseen aineistoon. Aiheita olivat toisen maailmansodan historia Euroopassa ja Suomessa, juutalaisten holokausti ja romanien kansanmurha, ja niiden taustalla vaikuttavat ideologiat, kuten rodullistaminen ja rodullinen hygienia. Luennot muodostivat kaaren, joka päättyi toisen maailmansodan päättymiseen, keskitysleirien avaamiseen ja eloonjääneiden todistajien kohtaloihin.

Ohjaajat olivat kääntäneet ja Suomen oloihin soveltaneet dia-aineiston, joka pohjautuu eurooppalaisen TernYpe -romaninuorten verkoston järjestämään vuotuisessa Dikh He Na Bister (katso, äläkä unohda) nuorisotapahtumassa käytettyyn aineistoon. Ohjaajilla oli myös omaa valokuva- ja video-aineistoa paikan päältä Auschwitz-Birkenausta ja Jacenovacista.

Iltapäivisin nuoret pohtivat ja keskustelivat, mitä kansanmurha merkitsee Suomen romaneille, miten osoittaa solidaarisuutta eurooppalaisille romaneille ja miten kunnioittaa uhreja. Raskaan aiheen työstämisessä käytettiin luovia ja toiminnallisia menetelmiä. 

Osallistujilta kerätyn palautteen mukaan monikaan ei ollut ennen leiriä lainkaan tiennyt, että keskitysleirillä surmattiin myös romaneja. He toivoivat, että asiasta kerrottaisiin kouluopetuksessa. Moni myös toivoi, että pääsisi vierailemaan Auschwitzissa ja näkemään omin silmin kansanmurhan tapahtumapaikat. 

Nuoret kuvasivat leirillä kaksi videota. Ensimmäisessä he kertovat historialeiristä [3:35] ja toisessa he kunnioittavat vainojen uhrien muistoa luovin menetelmin [2:09]. Suomen Romaniyhdistys julkaisi jälkimmäisen videon vainojen uhrien muistopäivänä 27.1.2023.

Historialeiri sai avustusta Oskar Öflundin säätiöltä.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme käyttökokemusta ja tarjotaksemme sinulle kiinnostavaa sisältöä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön.