Skip links

Tuotimme yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitoksille romanikulttuuria esittelevän toiminnallisen menetelmäpakan.

Amengo Skoola 2023-24

Amengo skoola -hanke (2023-2024) toteutettiin yhteistyössä pitkäaikaisen kumppanin, Nuorten Akatemian kanssa. Hanke lisäsi yläkoulujen ja toisen asteen opettajien sekä oppilaiden tietoa romanikulttuurista ja romanien asemasta nykypäivän Suomessa.

Hankkeen tuloksena syntyi  menetelmäpakka ja opettajan opas koulujen käyttöön. Menetelmäpakkoja painettiin 800 kpl ja niitä jaettiin opettajille maksutta Educa-messuilla sekä Subject aidin kautta. Pakat tilattiin loppuun hyvin nopeasti, mutta pdf-versio on saatavilla Nuorten Akatemian sivustolta: https://nuortenakatemia.fi/materiaalit/romanikulttuuri/

Opettajien kokemukset menetelmäpakasta

Opettajat kertoivat käyttävänsä menetelmäpakkaa ja lisämateriaaleja paitsi omassa opetuksessaan myös osana koulun teematöitä, tietopankkina sekä inspiraation- ja tiedonlähteenä. Kaikki palautetta antaneet opettajat arvioivat materiaalista olleen hyötyä omalle opetusryhmälle. He kertoivat hyödyntävänsä menetelmäpakkaa monessa eri oppiaineessa. Tehtävät olivat myös sopivan mittaisia, joihin opiskelijat jaksavat keskittyä.

”Menetelmäpakka on tosi ihana ja helppokäyttöinen. Aion hyödyntää sitä kansainvälisessä päivässä ja kertoa opiskelijoille romanien historiasta.”

Romaninuoret menetelmäpakan sisällön kehittäjinä

Suomen Romaniyhdistyksen tehtävänä hankkeessa oli menetelmäpakan sisällöntuotanto. Se kokosi romaninuorten ryhmän ideoimaan fasilitaattoreiden ohjauksessa aiheita, joita he toivoivat valtaväestön tietävän omasta kulttuuristaan. Näin pystyttiin varmistamaan, että menetelmäpakan sisältö on romaninuorten itsensä määrittelemää ja tieto on sellaista, jota romaninuoret itse toivovat valtaväestön ja muiden vähemmistöjen tietävän kulttuuristaan. Nuorten ehdottamia aiheita olivat mm. pukeutuminen, musiikki, kieli, perinteet, historia ja ihmiset. Erityisen tärkeänä nuoret pitivät sitä, että menetelmäpakassa kerrottaisiin romanien toisen maailmansodan aikaisesta kansanmurhasta, josta ei ennen ole kouluopetuksessa kerrottu.

Nuoret pääsivät myös vaikuttamaan opettajan lisämateriaalien ja menetelmäpakan toiminnallisten harjoitusten kehittämiseen. Lisäksi nuoret pohtivat sitä, miltä harjoituksen tekeminen saattaisi tuntua luokassa mahdollisesti olevan romanioppilaan mielestä. Nuoret olivat ylpeitä lopputuloksesta. Yksi nuorista sanoi, että hän haluaa menetelmäpakan valmistuttua kertoa ihmisille olleensa mukana sitä tekemässä.

Opettajopiskelijat tutustuivat menetelmäpakkaan

Hanke osallistui globaalikasvatusverkoston Maailma koulussa -työpajoihin Helsingissä ja Raumalla. Molemmissa järjestettiin kaksi työpajaa, joissa opettajaopiskelijat tutustuivat romanikulttuuriin toiminnallisesti. Kaikki kertoivat oppineensa jotain uutta.

”Ekaa kertaa pääsin neutraalissa tilassa oppimaan kulttuurista ja rikkomaan myös omia ennakkoluuloja.”

”Paja oli tosi hyvä. Olette hurmaavia ihmisiä, kiitos turvallisesta tilasta ja hyvästä keskustelusta! Ihan varmasti opiskelen asiasta lisää ja puutun romanien syrjintään tulevaisuudessakin”

”Sisällöllisesti työpaja oli hieno ja mielenkiintoinen. Heräsi jopa ärtyneisyyttä siitä, ettei näistä ollut kuullut aiemmin.”

Amengo skoola oli Suomen Romaniyhdistyksen ja Nuorten Akatemian valtakunnallinen yhteishanke, joka sai avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme käyttökokemusta ja tarjotaksemme sinulle kiinnostavaa sisältöä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön.