Skip links

Nuorisotyöntekijöiden liikkuvuushankkeessa järjestettiin kansainvälinen seminaari ja kehitettiin yhdessä eurooppalaista romaninuorisotyötä.

Ame phiras 2023

Syyskuussa 2023 yhdistys järjesti Helsingissä Ame Phiras -nimisen kansainvälisen seminaarin, jossa kehitettiin uudenlaisia tapoja tehdä romaninuorisotyötä. Seminaariin osallistui kymmenen nuorisotyöntekijää neljästä eurooppalaisesta järjestöstä, nimittäin Tačka Gledišta (Serbia), Roma Active Albania (Albania), RGDTS (Unkari) ja Phiren Amenca (Belgia). Lisäksi järjestäjäorganisaatiosta osallistui neljä henkilöä. 

Nuorten houkutteleminen toimintaan

Kaikilla järjestöillä on vaikeuksia houkutella nuoria mukaan toimintaan, sillä moni nuori jää mieluummin kotiin. Eikä kyse ole vain vapaa-ajanvietosta kotona digilaitteiden äärellä, vaan myös koulupoissaolot ovat lisääntyneet samaan aikaan kun ruutuaika ja stressi ovat lisääntyneet. Seminaarissa järjestöt jakoivat parhaita käytäntöjään nuorten houkuttelemiseksi.

Ensinnäkin nuoret lähtevät mielellään järjestetyille tutustumisretkille kiinnostaviin kohteisiin, ja heitä saadaan myös houkutteltua paikalle ruokatarjoilun tai virkistystoiminnan avulla. Joskus houkuttimiseksi riittää osallistumistodistus, joskus tarvitaan lahjakortteja tai pieniä palkintoja. Toinen keino nuorten tavoittamiseen on aktiivinen sosiaalisen median käyttö. Nuoret ovat jo valmiiksi erilaisissa sosiaalisen median kanavissa ja yhteisöissä, joten järjestöt voivat vastata siellä nuorten kysymyksiin, opettaa uusia asioita ja taitoja, sekä antaa palveluohjausta. Kolmas hyväksi havaittu keino ovat roolimallit. Mediassa ei juurikaan ole kuvastoa, josta romaninuoret voisivat hakea roolimalleja ja samaistumiskohteita. Järjestöillä onkin tärkeä rooli paitsi roolimallien tuomisessa romaninuorten tietoisuuteen, myös valtaväestön asenteiden muuttamisessa.  

Liittyminen eurooppalaiseen yhteistyöhön

Osallistuvilla järjestöillä on kokemusta erilaisista eurooppalaisen yhteistyön muodoista ja ne pitävät sitä tärkeänä. Yhteistyön taustalla on EU:n strateginen puiteohjelma romanien yhdenvertaisuudesta, osallisuudesta ja osallistumisesta 2030. Se on keskeinen eurooppalainen asiakirja, joka ohjaa romanityötä kaikissa EU-maissa, ja josta myös romaninuorisotyö voi hyötyä. Puiteohjelmaan nojaten järjestöt voivat kehittää toimintaa omissa maissaan yhteiseen suuntaan huolimatta siitä, että romanien elinolosuhteet ovat hyvin erilaiset ja romaniasioita edistetään kansallisesti hyvin eri tavoin.

Järjestöt ovat yhtä mieltä siitä, että jäsenyys eurooppalaisissa verkostoissa, mukaan lukien romanien nuorisoverkostot (esim. Phiren Amenca, TernYpe) tai yleiset nuorisoverkostot (esim. European Youth Forum, Youth Express Network), lisäävät minkä tahansa järjestön uskottavuutta vakavasti otettavana nuorisotyön tekijänä. Oman työn kehittämisessä yhteistyö muiden vähemmistöjärjestöjen kanssa on kuitenkin osoittautunut kaikkein hedelmällisimmäksi. 

Seminaarissa järjestöt jakoivat myös kokemuksiaan Eramus+ -ohjelmasta, jonka kautta romaninuoret voivat osallistua kansainvälisiin liikkuvuuksiin, jotka vievät heidät kodin ja oman yhteisönsä ulkopuolelle ja avaavat uusia näköaloja. Tämä on tärkeää, koska romaninuoret ovat valtaväestön nuoriin verratuna aliedustettuina liikkuvuusohjelmissa.  

Jatkotyöskentely

Seminaarissa nuorisotyöntekijät sitoutuivat toimimaan yhteistyössä romaninuorten voimaannuttamiseksi, sillä haasteet ovat yllättävänkin samanlaisia kaikissa Euroopan maissa. Seminaarin lopuksi osallistujat järjestöt julkaisivat yhteisen toimintasuunnitelman, jossa ne päättivät jatkaa yhteistyötä seuraavasti: 

1) lisätään romaninuorten osallistumista ruohonjuuritasolla;

2) lisätään romaninuorten osallistumista kansallisiin romanipoliittisiin ohjelmiin;

3) varmistetaan, että EU:n strateginen puiteohjelma romanien yhdenvertaisuudesta, osallisuudesta ja osallistumisesta 2030 ei jää romaninuorten osalta kuolleeksi kirjaimeksi, vaan johtaa johtaa todellisiin toimenpiteisiin, joista romaninuoret hyötyvät. 

Hankkeen loppurarviointi

Rahoittajan loppuarvioinnissa Ame Phiras -hanke sai 91.0 pistettä, joka täyttää Good Practice -kriteeristön.

Syksyllä 2023 toteutettu Ame Phiras oli nuorisotyöntekijöiden liikkuvuushanke, joka sai rahoituksensa Erasmus+ -ohjelmasta.

Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus 

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme käyttökokemusta ja tarjotaksemme sinulle kiinnostavaa sisältöä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön.