Skip links

Mitä on aktivismi?
Aktivismi on suoraa toimintaa, jolla pyritään muuttamaan yhteiskuntaa. Kuten monet muutkin poliittisen vaikuttamisen keinoista aktivismilla ollaan jotakin asiaa vastaan tai jonkun asian puolesta. Yleensä aktivismi on yksittäisen henkilön teko, mutta parhaimmillaan siitä voi syntyä kansanliike.

Aktivismi avaa uusia mahdollisuuksia

Kirjottanut: Satu Florin

Vuonna 2018 sain tilaisuuden olla mukana järjestämässä ryhmää suomalaisista romaninuorista Dikh He Na Bister (katso, äläkä unohda) romanien kansanmurhan muistamisaloitteeseen. Kyseessä on noin viikon mittainen nuorisotapahtuma, jonka tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta romanien toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista ja kuinka romaneita kohdeltiin ja systemaattisesti tapettiin. Tapahtuman järjestää kansainvälinen TernYpe-järjestö yhteistyössä saksalaisen sintien ja romanien dokumentaatio- ja kulttuurikeskuksen kanssa.
Meillä nuorilla oli suurta kiinnostusta osallistua tapahtumaan, mutta lähettävä taho meiltä puuttui. Onneksemme Suomen Romaniyhdistys huomasi halumme oppia romanien holokaustista, jota ei opeteta kouluopetuksessa.

Osallistuminen Dikh He Na Bister -tapahtumaan opetti minulle, mitä kaikkea romanit ovat joutuneet kokemaan ja kokevat vieläkin. Euroopassa romaneiden ihmisoikeuksissa sekä tasa-arvossa on paljon erilaisuutta ja eriarvoisuutta. Tämä avasi silmäni näkemään, kuinka muutosta tarvitaan ja halusin olla jotenkin osa sitä. Halusin myös mahdollistaa muille romaninuorille samankaltaisen oppimismahdollisuuden, joka itselläni oli, joten kouluttaudun vuonna 2019 Dikh he Na Bister -tapahtuman fasilitaattoriksi.

Koulutuksen ja työpanokseni ansiosta olen saanut mahdollisuuden osallistua aktiivisesti kansainvälisiin seminaareihin sekä edustustehtäviin edustaen TernYpe-järjestöä.

“Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.” – George Santayana,
Näitä sanoja lainaten: Ne, jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä.

Blogi on osa Suomen Romaniyhdistyksen yhteiskunnallisen vaikuttamisen blogisarjaa, joka on saanut avustusta Kansan sivistysrahastolta.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme käyttökokemusta ja tarjotaksemme sinulle kiinnostavaa sisältöä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön.